T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / KADIKÖY - Leman Kaya İlkokulu

ÇEDES Projesi

Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı koordinesinde hazırlanan “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi"ÇEDES Okulumuzda da uygulanacaktır.

Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi, Milli eğitimin genel amaçları doğrultusunda, 1739 Sayılı Temel Eğitim Kanununda vurgulandığı üzere öğrencilerimizi milli, manevi, ahlaki, insani, kültürel değerlerimizi benimseyen, koruyan, geliştiren ve kendi hayatlarında inşa eden fertler olmalarına, çağın ve geleceğin becerileriyle donanmış, bu donanımı insanlık hayrına sarf edebilen, bilime sevdalı, kültüre meraklı ve duyarlı akl-i selim, kalb-i selim ve zevk-i selim sahibi, bedensel ve sosyal bakımdan dengeli bireyler olarak yetiştirilmesine katkı sağlamak amacıyla, MEB DOGM, HOGM, MTEGM, OGM,TEGM, DİB ve GSB işbirliğiyle imzalanan protokol kapsamında 81 ilde yürütülen (Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum) projesi ÇEDES uygulanmaktadır.

            Leman Kaya İlkokulu olarak biz de velilerimizin muvaffakıyla bu projede yer almak istiyoruz.

Değerler Kulübü

1) Proje çalışmalarını yürütmek üzere kulüp rehber öğretmeni tarafından en az 30 öğrenci ile okul Değerler Kulübü oluşturulur. Okul öğrenci mevcudu az olan okullar daha az sayıda öğrenci ile Değerler Kulübü kurabilir. Kulüpteki kız ve erkek öğrenci sayısının dengeli olmasına özen gösterilir. İkili eğitim yapılan okullarda öğrencilerin aynı grupta olmasına dikkat edilir.

2) Değerler Kulübü çalışmalarının yürütülmesinde Temsilci öğretmen (kulüp rehber öğretmeni) görevli olmakla birlikte, diğer öğretmenler de okul idaresi tarafından projede görevlendirilebilir.

3) Değerler Kulübü çalışmaları konusunda velilerin bilgilendirilmesi ve bu süreçte desteklerinin sağlanması amacıyla aylık veli bilgilendirme çalışmaları yapılır.

4) Temsilci öğretmen (kulüp rehber öğretmeni), Değerler Kulübü öğrencileriyle MEB Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği ve MEB Sosyal Etkinlik İzinleri Yönergesi kapsamında hafta sonu, yaz ve kış tatilleri sürecinde kamplar, izcilik faaliyetleri, gezi vb. etkinlik programları gerçekleştirebilir. Halk eğitim kursları kapsamında verilecek eğitimlerle ilgili Değerler Kulübü öğrencilerine yönelik etkinlik programları organize edebilir.

5) Değerler Kulübü öğrencileri, gönüllülük esasına göre veli izin belgesi ile ÇEDES Uygulama Mekânlarında izcilik faaliyetlerinde yer alır.

6) Değerler Kulübü faaliyetlerinin düzenli olarak yürütülebilmesi için okul ders saatleri dışında haftanın belirli gün ve saati kulüp saati olarak planlanabilir.

7) Okul, imkânları doğrultusunda değerler eğitimi yıllık faaliyet planında yer alan çalışmalara ek olarak okul idaresinin onayı ile çalışmalar gerçekleştirebilir.

8) Değerler Kulübü faaliyetleri kapsamında öğrencilerin ilgi, ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda halk eğitim kurslarından yararlanılabilir.

 

Değerler Çalışmaları

1) Değerler eğitimi çalışmaları kapsamında ÇEDES Projesi Uygulama Mekânlarının, Gençlik Spor il/ilçe müdürlüklerinin imkânları çerçevesinde eğitim, seminer, kamp, gezi, piknik, sinema, iftar programı gibi çalışmalar gerçekleştirilir.

2) Değerler Kulübü Yıllık Faaliyet Planı Diyanet Gençlik Merkezi ve Gençlik Spor il/ilçe müdürlüğü ile ortak olarak ayrıntılı şekilde hazırlanır ve okul idaresinin onayına sunulur.

3) Hazırlanan Yıllık Faaliyet Planı Değerler Kulübü öğrencileri ve velilere duyurularak konuyla ilgili görünürlük çalışmaları yapılır.

4) Değerler Kulübü öğrencileri ile millî, manevi, ahlaki ve insani konular çerçevesinde söyleşi, seminer vb. yapılır.

5) Geçmişte yaşamış örnek şahsiyetlerin hayatlarından etkileyici örnekler seçilerek Değerler Kulübü öğrencileriyle paylaşılır.

6) Değerler Kulübü çalışmalarına destek amacıyla halk eğitim kurslarından faydalanılabilir. Bu kapsamda açılacak halk eğitim kursları ilan edilir, görünürlük çalışmaları yapılır, görev alacak öğretmenler, ders planları, veli ve öğrenci bilgilendirilmeleri yapılır.

7) Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı tesislerde, Değerler Kulübü öğrencilerine yönelik millî, manevi, ahlaki, sosyal, kültürel ve sportif içerikli çalışmalar düzenlenir.

8) Değerler Kulübü öğrencilerinin, gönüllülük esasına göre veli izin belgesi ile değerler eğitimi kapsamında ÇEDES Uygulama Mekânlarında izcilik faaliyetlerinde yer almaları sağlanır.

9) Bu çalışmalar sonrasında, etkinliğin verimliliği konusunda öğrenciler ve koordinatörlerle birlikte değerlendirmeler yapılır.

10) Değerler çalışmalarında örnek olan öğrenciler teşvik edilir, halka açık programlarda onurlandırılır. 11) Projenin uygulandığı okullarda Değerler Kulübü okul başkanı seçilir. Seçilenler arasından il ve ilçe ÇEDES Başkanları belirlenir. Bu öğrencilere sosyal sorumluluk çalışmalarında, kamplar veya il dışı çalışma programlarında öncelik ve faaliyet görevleri verilir.

12) Değerler Kulübü öğrencilerinin yapacağı çalışmalar, MEB Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği ve MEB Sosyal Etkinlik İzinleri Yönergesi kapsamında gerekli izinlerin ve belgelerin tamamlanmasıyla gerçekleştirilecektir.

 

Kültür Şenlikleri

1) İl/ilçe Millî Eğitim Müdürlükleri, il/ilçe Müftülükleri ve il/ilçe Gençlik Spor Müdürlükleri iş birliğiyle, Yıllık Faaliyet Planı doğrultusunda, Diyanet Gençlik Merkezlerinin ev sahipliğinde her yıl bahar döneminde “Kültür Şenlikleri” düzenlenir.

2) Kültür Şenlikleri, Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği ile Millî Eğitim Bakanlığı Sosyal Etkinlik İzinleri Yönergesi kapsamında uygulanır.

3) Değerler Kulübü faaliyetlerinde öğrencilerin ortaya koydukları eser ve ürünler paylaşılır, katıldıkları faaliyetlere ait fotoğraf, video, sunum vb. içerikler sergilenir.

4) Kültür Şenlikleri kapsamında, öğrenci sunumları, tiyatro etkinlikleri, stant organizasyonları, geleneksel yarışmalar, spor müsabakaları, musiki dinletileri vb. çalışmalar gerçekleştirilir.

5) Ülkemizi ve milletimizi derinden etkileyen afet, milli yas vb. hallerde Kültür şenlikleri gerçekleştirilmeyecektir.

Gençlik Spor Bakanlığı Değerler Kampları

1) Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı tesislerde, belirli dönemlerde (hafta sonu, ara tatiller,yarıyıl tatili ve yaz tatili) Değerler Kulübü öğrencilerine yönelik millî, manevi, ahlaki, sosyal, kültürel ve sportif içerikli çalışmalar, düzenler.

Görünürlük Çalışmaları

1) Proje kapsamında öğretmen, öğrenci ve velilerin bilgilendirilmesi, yapılan çalışmaların duyurulması, Değerler Kulübü öğrencilerinin motivasyonlarının yükseltilmesi, etkinliklere aktif katılımlarının sağlanması ile ilgili görünürlük çalışmaları yapılır.

2) Görünürlük çalışmaları; okul içi ve dışı alanlarda KVKK çerçevesinde yapılır.

3) Görünürlük çalışmalarında okul logosu ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı logoları ve ÇEDES logosu kullanılabilir.

4) Afiş, broşür, el ilanı, kırlangıç, branda, tanıtım pano ve levhaları vb. materyaller hazırlanabilir. Kapı giydirmeleri, koridor düzenlemeleri, vb. oluşturulabilir.

5) Okulun internet sayfasında, varsa sosyal medya hesaplarında veya diğer mecralarda çalışmalarla ilgili duyurular yapılır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.10.2023 - Güncelleme: 11.10.2023 22:43 - Görüntülenme: 150
  Beğen | 0  kişi beğendi